Zihinsel Yetersizlik Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı

Zihinsel yetersizlik, hem zihinsel işlevde bulunma hem de pek çok günlük kavramsal, sosyal ve pratik becerileri içeren uyumsal davranışlarda önemli ölçüde sınırlılıklarla tarif edilen ve 18 yaşından önce ortaya çıkan bir yetersizliktir. Bu yetersizlik dört grupta tanımlanmaktadır:

Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan birey: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde hafif düzeydeki yetersizliği nedeniyle özel eğitim ve destek eğitim hizmetine sınırlı düzeyde ihtiyacı olan bireylerdir.

Orta düzeyde zihinsel yetersizliği olan birey: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerindeki sınırlılık nedeniyle temel akademik, günlük yaşam ve iş becerilerinin kazanılmasında özel eğitim ile destek eğitim hizmetine yoğun şekilde ihtiyacı olan bireylerdir.

Ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olan birey: Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal, pratik uyum ve öz bakım becerilerindeki eksiklikleri nedeniyle yaşam boyu süren, yoğun özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan bireylerdir.

Çok ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olan birey: Zihinsel yetersizliği yanında öz bakım, günlük yaşam ve temel akademik becerileri kazanamayan, yaşam boyu bakım ve gözetime ihtiyacı olan bireylerdir.

Öğrencinin performansı doğrultusunda; gelişim seviyesinin artırılması ve hızlandırılması için öz bakım, günlük yaşam, dil konuşma ve alternatif iletişim, bilişsel hazırlık, toplumsal yaşam, psikomotor beceriler gibi basamaklar üzerinde yoğunlaşılmaktadır.

Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Çocuğunuz; göz kontağı kurmakta zorlanıyorsa, iletişim ve sosyal becerileri yaşıtlarına göre gerideyse, tekrarlayan (yinelenen) hareketlere sahipse, hayatındaki rutinleri korumakta ısrarcıysa, basmakalıp hareketleri varsa, ekolali (yansımalı) konuşmaları mevcutsa, yoğun davranış problemleri varsa Otizm Spektrum Bozukluğundan şüphelenebilirsiniz.

Kurumumuzda otizm spektrum bozukluğu olan her çocuğa alanında uzman eğitimciler tarafından kendisine özel ve ihtiyaçlarına özgü eğitim uygulanmaktadır. Çocuğun yaşına uygun beceriler ile bağımsızlaştırılması hedeflenmektedir. Bu sebeplerden dolayı özel eğitim sürecinin yoğun ve devamlı olması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra çocuğun gelişimi açısından ailelerin de eğitime katkı sağlamaları büyük önem arz etmektedir.

Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı

Öğrenme olması için; bilgi beyne ulaşmalı (girdi), sonra organize edilmeli, anlaşılmalı (bütünleme), ardından depolanmalı (bellek) ve gerektiğinde dışarı verilmeli yani kullanılmalıdır. Öğrenme sürecinde yaşanan bu aşamalardan birinde ya da birkaçında bir sorun olduğunda Özgül Öğrenme (Özel Öğrenme) Güçlüğü ortaya çıkar.

Özgül öğrenme güçlüğü; okuma bozukluğu (disleksi), yazılı anlatım bozukluğu (disgrafi), matematik bozukluğu (diskalkuli) ve başka türlü adlandırılamayan öğrenme bozukluğu alt gruplarını içermektedir. Çocuk sözü edilen becerilerde yaşına ve zekasına oranla düşük performans göstermektedir. Çocuğun zihinsel yeteneği olmasına rağmen, akademik açıdan gerilik göstermesi, öğrenme güçlüğünün en çarpıcı özelliğidir. Birçok çocuk için öğrenme güçlükleri, okula başladıklarında ve akademik becerileri kazanmakta başarısız olduklarında göze çarpar. Çocuğun akademik problemlerinin belirgin hale geldiği yaş, onun entelektüel yeteneği, öğrenme güçlüğünün tipi ve akademik beklentilerine bağlı olarak değişmektedir.

Bedensel Yetersizliği Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı

Bedensel yetersizliği olan bireyler; doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönemde herhangi bir nedene bağlı olarak iskelet (kemik), kas ve sinir sistemindeki bozukluklar sonucu, bedensel yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybeden, toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük yaşamdaki gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan, bu nedenlerle korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlı ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan bireylerdir. Çeşitli nedenlerle kaba ve ince motor gelişim becerileri olumsuz yönde etkilenmiş bu bireylerin kendilerinden beklenen fonksiyonel hareket ve becerileri yerine getirmeleri değişik derecelerde kısıtlanmıştır. 

Fizyoterapinin hedeflediği bireylerden, Özel gereksinimli bireyler; doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönemde herhangi bir nedene bağlı olarak kemik, kas ve sinir sistemindeki bozukluklar sonucu, kaba ve ince motor gelişim becerilerini çeşitli derecelerde kaybeden bireylerdir.

Bizim yapmamız gereken çocuğun dünyasına dahil olarak onu fizyoterapi ve rehabilitasyon programına katmaktır.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon programı, var olan bireysel duyu ve motor beceriler korunarak bu becerilere göre çocuğu daha iyi bir gelişim seviyesine çıkarmayı hedefler. Böylelikle günlük yaşamda bağımsızlığı sağlamak ve yaşam kalitesini arttırmak amaçlanmaktadır. Özellikle, erken dönemde başlayan ve devam eden terapi yaklaşımları, hastalığa özel semptomların kötüleşmesini engelleyecektir.

Fizyoterapide başarıyı sağlayabilmek için fizyoterapistin yanı sıra ailenin de katkısı çok önemlidir. Ekibimiz tarafından düzenlenen ev programının düzenli uygulanması ve önerilere uyulması bireyin gelişimi açısından gereklidir.

Rehabilitasyona ihtiyaç duyan başlıca hastalık grupları şunlardır;

  • Serebral Palsi (Spastik Tip, Atetoit Tip, Ataksik Tip, Hipotonik Tip, Karışık Tip)
  • Merkezi Sinir Sistemini Etkileyen Dejeneratif, Metabolik ve Genetik Kökenli Hastalıklar (Down sendromu, West sendromu, Rett sendromu, Prader-Willi sendromu, Williams sendromu vb.)
  • Mental Motor Retardasyon (MMR) (Mental Motor Gerilik)
  • Doğumsal Kol Felci (Brakial Pleksus Yaralanması)
  • Spina Bifida
  • Doğuştan Kas Hastalıkları (Spinal Muskuler Atrofiler, Muskuler Distrofiler vb.)
  • Mikrosefali, Hidrosefali, Makrosefali
  • Otizm