SIK SORULAN SORULAR
1) Öğretmeni çocuğumun özel eğitime gitmesi gerektiğini söylüyor ne yapmalıyım?
Öğretmeninden gerekçeleri öğrenir öğrenmez çocuk psikiyatri bölümüne gidip tıbbi tanılama sürecine girmeniz gerekmektedir. Burada özel eğitime ihtiyacı olduğuna karar verilirse size bir rapor hazırlanacaktır. Bu raporla bulunduğunuz ilçenin Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvurarak destek eğitim raporu almalısınız. Destek eğitime raporunu aldıktan sonra istediğiniz herhangi bir özel eğitim kurumundan destek eğitim alabilirsiniz.
2) Çocuğumun özel eğitime gitmesi için ücret ödemem gerekiyor mu?
Sosyal güvencesi olsun veya olmasın tüm bireylerin özel eğitim hizmeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Ailelerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
3) Çocuğumda sorun olup olmadığını nasıl anlarım?
Çocuğunuz yaşıtlarına göre belirgin bir gerilik ya da farklılık gösteriyorsa; 3. Sınıfa gidiyor fakat hala heceleyerek ya da hiç okuyamıyorsa, renkleri veya sayıları bilmiyor diyorsanız ya da benzeri diğer sorunları yaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden çocuk psikiyatristinde ya da okulların rehberlik araştırma merkezlerinde değerlendirilmesini isteyiniz.
4) Özel Eğitim Kimleri Kapsar?
Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinde özel eğitime gereksinim duyan birey “bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından anlamlı düzeyde farklılık gösteren birey” olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde özel eğitime gereksinim duyan bireyler şu şekilde sınıflandırılmaktadır:
Zihinsel Yetersizlik (hafif, orta, ağır, çok ağır)
İşitme Yetersizliği
Görme Yetersizliği
Bedensel Yetersizlik
Otizm Spektrum Bozukluğu
Dil ve Konuşma Güçlüğü
Özel Öğrenme Güçlüğü
5) Otizm Nedir?
Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkar. Otizmli çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekerler. Otizmli çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, Otizmli çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak bir zorluk çekerler.
6) Kaynaştırma Raporu Nedir?
Kaynaştırma raporu öğrencinin devam ettiği okulda akranlarıyla bir arada eğitim görmesi için Rehberlik Araştırma Merkezlerince çıkarılan rapordur. Kaynaştırma raporu olan öğrenciler özel gereksinimlerinden dolayı diğer öğrencilere oranla daha esnek koşullarda öğrenim hayatlarına devam ederler.
7) Çocuğumun özel eğitim alabilmesi için çıkartılan rapor gelecekteki hayatını etkiler mi?
Özel Eğitim için alınan sağlık kurulu raporu ve özel eğitim değerlendirme kurul raporları süreli raporlardır. Bu rapor sürelerinin sonunda çocuklar yeniden değerlendirilir ve ihtiyaçları varsa rapor süreleri uzatılır. İhtiyacı yoksa raporlar yenilenmez.